FAJTA: kékfrankos
TERMŐHELY: Ráta, Aranyház (Tihany)
EREDETVÉDELEM: Balatonfüred-Csopak OEM
ALKOHOL: 12,5%
BORKÉSZÍTÉS, STÍLUS:
Tihany nagy hőingású, szeles területein a kékfrankos az elsőszámú fajta. A Külső- és Belső-tó körüli kráterfalain található ültetvényeink évről évre izgalmas, hűvös karakterű kékfrankost adnak, mi pedig a mikroklíma, a talaj és a fajta hármasának különleges összhangját próbáljuk átadni minden évben a Magma kékfrankos válogatással.
Ha a stílust nézzük, valahol félúton találjuk a tihanyit a szekszárdi és soproni kékfrankosok között. A Magma kis méretű, nyitott kádakban spontán erjed. Az erjedés alatt végig hagyjuk héjon ázni, közben kézzel csömöszöljük, majd préseljük, tartályban ülepítjük. Végül hordóba kerül, és 10-12 hónapig ott is érik, mielőtt újra tartályba, végül pedig palackba töltjük.
Vegetális illatában káposzta, kapor és feketeribizli. Tüzes és testes, vastag és dzsúzos. Hosszú lecsengésű, markáns savakkal. Szűretlen, derítetlen és vegán.