Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ismerjük meg a Sauvignon Blanc-t

Ismerjük meg a Sauvignon Blanc-t

A Sauvignon Blanc egy fehérbor szőlőfajta, amely világszerte népszerű a különleges és intenzív ízei miatt. A következőkben bemutatunk néhány tulajdonságot, amelyek a Sauvignon Blanc-ra jellemzőek.

Illat: A Sauvignon Blanc illatjegyei között a friss, citrusos, zöldpaprikás jegyek mellett az egzotikus gyümülcsök kavalkádja szintén megtalálható. Termőhelytől, feldolgozási módtól függ, hogy hol, melyik illatjegy jelentkezik.

Íz: Szintén változatos izjegyeket találhatunk a sauvignon blanc-ban, ami sokszor zöldes-füves és paprikás tónust mutat. Az újvilági trend az ananász a mangó és papaja ízeit sorakoztatja fel,  ami egyre gyakrabban megjelenik az európai bortermő vidékeken is.

Testesség: A reduktív  Sauvignon Blanc általában közepes testű, ami azt jelenti, hogy nem túl nehéz, de nem is túl könnyű. Az érzékelhető alkoholfok általában alacsonyabb, ami tovább fokozza az ital frissességét.

Amennyiben hordóban érleljük, megjelennek a tercier illat és ízjegyek, amik a fajta üde jellegét némileg hátrébb helyezik.

Tárolás: A Sauvignon Blanc-t általában fiatalon fogyasztják, ám néhány prémium minőségű bor érleléssel is kapható. Az érlelt borokban többek között a vaníliás, fűszeres jegyek jelennek meg, míg a fiatal borokban inkább a friss gyümölcsösség dominál.

Néhány ikonikus termőterülete a világban: A Sauvignon Blanc-t számos országban termesztik, ám az egyes területek különleges adottságai hatással lehetnek az ital jellegére. A Sauvignon Blanc-ból készült borok között a legismertebbek talán a francia Sancerre és Pouilly-Fumé, a dél-afrikai Stellenbosch és a népszerű új-zélandi Marlborough borok. Hazánkban Etyeken és a Mátrában a leggyakoribb.

Ajánlatunk: https://www.szeravinum.hu/anonym-etyeki-frazir-sauvignon-blanc-2021