Sokunknak nyáron kedvenc borai az illatos fehérek!
A magyar nemesítésű fajta, hasít a népszerűségi ranglistán, nem más, mint az IRSAI OLIVÉR.
Leggyakrabban augusztusban már beérő fajta, aminek újbora gyakran már szeptemberben
kóstolható. Szőlővirágos, élénk, nem egyszer parfümös illatjegyei vannak, ami mellé légies test és
könnyed lecsengés társul. Nagy kedvenc, évről évre növekszik a népszerűsége és ezzel együtt a
kereslete is. Igazi nyári party bor, halak mellé, könnyű saláták mellé kiváló. Nem kell túlgondolni, inni
kell, mert erre született.
Másik nagy kedvenc a Sauvignon Blanc ami, szintén a t op listák élén áll. Ellenben az Irsaival az SB.
területtől és feldolgozási koncepciótól függően a könnyed, reduktív, egy-nyári bortól egészen a
hordós érlelésű nagytestű fehérborig képes megjelenni, a borász felfogása szerint! Illat és íz-arzenálja
a csalán és vágott fűtől egészen a maracujáig, a mangóig és más egzotikus gyümölcsökig terjed.
Reduktív típusai kiválóan illenek kecskesajtokhoz, spárgás ételekhez!
Emellett sok szép magyar illatos fajta található még a Kárpát-medencében, úgy, mint a Királyleányka
vagy a Cserszegi Fűszeres.
Nektek melyik fajta jön be legjobban?