Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kékfrankos

Szeravinum
2022. 01. 07. 00:00:00

Kékfrankos vagy Lemberger, Blaufränkisch, Blauer Limberger, Frankovka, Frankovka modra, Franconia. Fürtjei közepes nagyságúak, erős növekedésűek és kevésbé rothadékony. Magyarországon a legelterjedtebb szőlőfajta, legnagyobb mennyiségben készülő vörösborfajta. Bora fűszeres, közepesen tanninos, amely területtől függően lehet könnyedebb, savhangsúlyosabb ( Soproni borvidék ) vagy teltebb, érettebb és magasabb alkoholtartalmú bor( Szekszárdi borvidék ). 

Egyedi karakterét a Kárpát-medence klímája kiemeli, a Bikavér borunk alapját képzi, mint Szekszárdon, ahogy Egerben is. Meggyes, cseresznyés és fűszeres aromája, nagy borok alapanyagát képzi, de önállóan is hatalmas egyediséget tud mutatni.

 

Kiváló rosé alapanyag.

A legtöbb hazai rosé kékfrankos alapú, tehát mondhatjuk, hogy  a rosé borok kihagyhatatlan fajtája. Gasztronómiában egyedi lehetőségeket kínál, mivel a könnyed nyári saláták mellé társítható egy friss rosé társaságában, de vadhúsok mellé is kínálható amikor, dűlőválogatott vörösbor készül belőle. 

Ételajánló: Ponty vagy zsírosabb halak mellé kiváló, ahol a paprika adja a fűszerek alapját. pl.: Szegedi ponty halászlé. A könnyedebb kékfrankosok kiválóan illenek a paradicsomos/káposztás alapokhoz, egy jó pizzához vagy egy köményes-almás párolt vöröskáposztához.

Tartalomhoz tartozó címkék: kékfrankos