Kékfrankos vagy Lemberger, Blaufränkisch, Blauer Limberger, Frankovka, Frankovka modra, Franconia. Fürtjei közepes nagyságúak, erős növekedésűek és kevésbé rothadékony. Magyarországon a legelterjedtebb szőlőfajta, legnagyobb mennyiségben készülő vörösborfajta. Bora fűszeres, közepesen tanninos, amely területtől függően lehet könnyedebb, savhangsúlyosabb ( Soproni borvidék ) vagy teltebb, érettebb és magasabb alkoholtartalmú bor( Szekszárdi borvidék ).
Egyedi karakterét a Kárpát-medence klímája kiemeli, a Bikavér borunk alapját képzi, mint Szekszárdon, ahogy Egerben is. Meggyes, cseresznyés és fűszeres aromája, nagy borok alapanyagát képzi, de önállóan is hatalmas egyediséget tud mutatni.
Kiváló rosé alapanyag.
A legtöbb hazai rosé kékfrankos alapú, tehát mondhatjuk, hogy a rosé borok kihagyhatatlan fajtája. Gasztronómiában egyedi lehetőségeket kínál, mivel a könnyed nyári saláták mellé társítható egy friss rosé társaságában, de vadhúsok mellé is kínálható amikor, dűlőválogatott vörösbor készül belőle.
Ételajánló: Ponty vagy zsírosabb halak mellé kiváló, ahol a paprika adja a fűszerek alapját. pl.: Szegedi ponty halászlé. A könnyedebb kékfrankosok kiválóan illenek a paradicsomos/káposztás alapokhoz, egy jó pizzához vagy egy köményes-almás párolt vöröskáposztához.