Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Borpiaci helyzetkép

Borpiaci helyzetkép

A mai rohanó és inflációval terhelt világunkban, jó hír, hogy a boroknál kiszámíthatóbb a jövőkép, mint az élelmiszeripar egyéb szegmenseiben.

Ugye mindenki érezte már az elmúlt évben, hogy amit tegnap vett, annak az ára megemelkedett mára. Az alapanyagár emelkedése, a rezsiköltségek drasztikus növekedése, a növekvő bérigények egyaránt húzzák felfelé az inflációt. Gondoljunk csak bele a sajt vagy a kenyér 6 hónap alatti áremelkedésére. Jó hír, hogy az itthon megtermelt boroknál, ha van is áremelkedés korántsem akkorra, mint másutt.(10-25 % átlagosan)

Összességében elmondható, hogy volumenben nem csökkent a belföldi fogyasztás és 2023-as évben nem is várható. Ennek gazdasági és szociális okai egyaránt nyomon követhetőek.

További jó hír, hogy az elmúlt 4-5 évjáratban kiváló borok készültek, igaz némileg kisebb mennyiségben. Az érlelhető vörös - és fehérboroknál a 2017-es és a 2019-es évjárat kiemelkedőnek mondható.

A  covid, majd a háború okozta gazdasági kihívások, a bor- iparágat is változások elé állítja. A nagyobb árú, dűlős fehér - és vörösborok piaca lelassult, amin nem segített a vendéglátóhelyek bezárási hulláma sem. Elmondható, hogy a vásárlói szokások- továbbra is- a könnyed reduktív fehér és roséborok felé viszik a fogyasztókat döntően, amik a key-accountok és a diszkontláncok polcain 1.200-1.800 Ft-os árszegmensben megtalálhatóak. Magyarán ennyi az a palackár, amit a magyar fogyasztó hajlandó és tud is adni 1 palack borért. Ez ugye 3-4,5 Eurós árkategória, ami belföldön eladhatóvá teszi ezeket a borokat. A kiszerelési költségek ( palack, dugó, csavarzár, karton,) és az előállítási költségek növekedése miatt, jó, ha a beltartalom ennek az értéknek a felét teszi ki, ami ijesztő a jövőre nézve.

Mi a Szeravinumban elkötelezettek vagyunk a minőségi borfogyasztás mellett, és valljuk, hogy az említett ársávban nehezen található egyedi értékkel bíró bor. Szeretnénk az értékesítésen kívül tippeket, tanácsokat adni, hogy milyen borokban látunk mi potenciált, melyik borokat ajánljuk legszívesebben.

Ezért ettől az évtől elindítunk egy „tanácsadói” szolgáltatást, amit a közösségi média felületeinken nyomon tudsz majd követni.

Légy tagja te is a Szeravinum közösségének, értesülj elsőként a borvilág híreiről, az új és egyedi borok adta lehetőségekről.

Borbaráti üdvözlettel:

Szerafin Dániel/ Szeravinum

Tartalomhoz tartozó címkék: borpiac